• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

10 vuotta fibromyalgiaa

Turkulainen perhepäivähoitaja Vuokko Mutka kertoo sairastaneensa kymmenen vuotta fibromyalgiaa.

– Ensi alkuun ei tiedetty, mikä minua vaivasi, ja kuvittelin jo itsekin aika ajoin, että vaiva oli korvien välissä, hän kertoo. Minun oli hirveän vaikea nousta aamulla ylös, ja jalkoihin sattui kovasti. Sitten myös hartioitani alkoi kolottaa ja välillä kipu tuntui lonkissa. Tämän sanotaan olevan tyypillistä fibromyalgialle, että oireet vaihtavat paikkaa. Vihdoin sain lääkäriltä fibromyalgia-diagnoosin, jonka jälkeen ryhdyttiin hakemaan sopivaa lääkitystä. Välillä suositeltiin mielenterveyslääkkeitäkin.

– Olin ollut vaivani takia parhaimmillaan lähes kolme kuukautta sairaslomalla yhteen menoon. Olin myös kuntoutuksessa useasti, ja kävin ahkerasti fysikaalisissa hoidoissa, jotka helpottivat jonkin aikaa. Sitten törmäsin terveysmessuilla Hannu Timoseen, joka jakamassaan esitteessä lupasi parantaa muun muassa fibromyalgian. Hän oli myös paikallisessa reumayhdistyksessä kertomassa hoitomenetelmistään, ja tilaisuudessa oli myös eräs rouva, jonka firomyalgian Timonen oli parantanut. Tämä parantunut rouva kertoi, kuinka ihanalta tuntui jälleen saada nukkua yönsä rauhassa ilman kipuja. Mielestäni Timonen vaikutti vakuuttavalta terapeutilta, ja niin tilasin häneltä ajan kaksi vuotta sitten.

– Timosella on tapana pyytää asiakkailtaan arvostelu hoidon päätyttyä. Minusta tuntui, että ensimmäisen hoitokerran jälkeen vointini oli kouluarvosanoin määriteltynä jo seitsemän. Toisen hoidon tulos oli kohdeksan, ja kolmannella kerralla olin valmis antamaan jo täyden kympin. Tunnen olevani täysin kunnossa Vuokko kertoo.

Särkylääkkeet saivat jäädä

– Ensimmäisellä hoitokerralla käsittely oli todella kivuliasta, koska olin aivan tukossa, mutta kolmas kerta alkoi jo tuntua nautittavalta. Hoitoon kuului selän, hartioiden ja käsivarsien hierontaa, sekä nikamakäsittelyä. Selkärangassani oli kuulemma kaksi pahaa lukkiutumaa. Minusta tuntui, että olen umpisolmussa. Rusahduksia vain kuului, kun Timonen teki työtään.

– Kuten sanoin, olen nyt kunnossa ja nautin jokaisesta hetkestä, eikä särkylääkkeitä enää tarvita, ja olenkin jo mielestäni syönyt niitä kiintiöni täyteen.

– Kotiläksyksi olen saanut venytysohjeita, kuten muutkin asiakkaat. Iltaisin television ääressä istuessani venyttelen ohjeiden mukaan käsiäni ja niskaani. Kaikille fibromyalgiasta kärsivien kannattaakin mielestäni särkylääkkeiden sijasta kokeilla tehokkaampia hoitomuotoja. Särkylääke ei todellakaan ole mikään ratkaisu, Vuokko toteaa.

Nykyposti 7/2001

Vieritä ylös