• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Kyynärpää- ja rannekivut

Tennis- ja golfkyynärpää, rannekanavaoireyhtymä, hermopinne, jännetuppitulehdus, hiiriranne- ja käsi

Lähes kaikki kyynärpää – ja rannevaivat ovat hoidettavissa kuntoon samanlaisin manuaalisin menetelmin. Hoitovaste on lähes 100%. -Iitti, -iittis diagnoosissa tarkoittaa tulehdusta, mutta alle 10% tapauksista on todellisuudessa tulehtuneita ja yli 90% ainoastaan pahasti ärtyneitä ja paranevat keskimäärin neljällä hoitokerralla. Hoitotapahtuma koostuu kolmesta osiosta. Ensin muokataan hartianseudun ja yläselän lihakset. Sitten nikamamobilisaatiolla avataan nikamien lukkiutumat, jolloin käsien hermoradat vapautuvat. Lopuksi hierotaan kyynärvarren lihakset erittäin tarkoin kohdennetuilla otteilla.

Tenniskyynärpää (Epicondylitis Lateralis Humeri) ja golfkyynärpää (Epicondylitis Medialis Humeri)

Nämä ovat täysin toistensa kaltaisia oireiltaan, jossa olkaluun alapään ojentaja- ja koukistajalisäkkeisiin (epicondylus) kinnittyvien kyynärvarren lihasten insertiot ovat ärtyneet. Näiden oireryhmien hoitotulos on koko manuaalisen hoitosektorini varmimpia parannettavia. Ellei potilaalla ole mitään rakeenteelista vikaa tai vammaa kädessään, niin paraneminen on erittäin todennäköistä.

Nimensä mukaan tenniskyynärpää on yleinen tenniksen pelaajilla ja myös muissa mailapeleissä. Yleisimmin syyt kuitenkin löytyvät yksipuolisesti samoja lihaksia rasittavasta työstä. Kyynärvarren lihasten insertiot ärtyvät ja käden edelleen rasittaminen vain pahentaa tilannetta. Osasyynä oireisiin on usein myös häiriö kyynärvarren hermotuksessa, johon syy löytyy niskasta. Varma paranemistulos saadaan vain yhdistämällä erittäin keskitetty hieronta saumattomasti nikamamobilisaation kanssa. Kyynärpää- ja rannevaivat (myös olkapääongelmat) ovat erikoisosalaani. Hoitokuurin aikana ei edes tarvita sairaslomaa, mutta se kuitenkin auttaa hieman.

Tenniskyynärpää
Golfkyynärpää

Jännetuppitulehdus (tendovaginitis, -vaginiitti, tenosynovitis, -viitti)

Tupellista jännettä ympäröivän kudoksen häiriö/tulehdus. Tupeton jänne – peritendiniitti

Jännetulehdus (tendinitis, tendiniitti)

Itse jänne on ärtynyt, paksuuntunut tai jopa rappeutunut.

Rannekanavaoireyhtymä (Syndroma canalis carpi, CTS=carpal tunnel syndrome)

Ranteen hermopinne on ranteen keskihermon pinnetila. Rasituksessa jänteen kalvot turpoavat ja ympäröivä kanava käy ahtaaksi. Seurauksena on sormien ( keskisormi, etusormi ja peukalo ) puutuminen ja pistely.

Hiiriranne ja -käsi

Ranteen ja peukalon rasitusvamma, joka on aiheutunut staattisesta ja monotonisesta lihasjännityksestä ja voi olla hyvinkin invalidisoiva. Esiintyy yleensä päätetyöntekijöillä, josta nimikin on peräisin.

Vieritä ylös