• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Fibromyalgia (= pehmytkudossärky)

Fibromyalgia on pehmytkudosten krooninen kiputila, mutta kyseessä ei ole reumaattinen sairaus, kuten usein annetaan ymmärtää ja harvoin oireiden taustalta löytyy edes tulehdusta. Perussyyt ovat samat, kuin monessa muussakin tuki- ja liikuntaelinvaivassa; oirealueen hermotus ja pehmytkudosten aineenvaihdunta ovat häiriintyneet ja nämä ovat täysin korjattavissa manuaalisin keinoin.

Oireita laukaisevia tekijöitä voivat olla myös hormonaaliset syyt ja syvän unen puute. Fibromyalgiaa potevat lähinnä keski-ikäiset naiset, joten on syytä olettaa, että alentunut estrogeenituotanto lisää altistumista oireilulle. Katkeileva syvä (REM) uni ei mahdollista lihas- ja sidekudosten riittävää palautumista päivän rasituksista ja alentaa myös kasvuhormonin tuotantoa, joten myös tästä syystä lihashuolto kärsii. Työrasituksissa syntyvät lihaskireydet ja alentunut hormonitoiminta huonontavat kudosten palautumista, ja lihasten sekä jänteiden insertiot ärtyvät.

Selkärangan nivelten liikkuvuuden rajautuminen on seurausta jumiutuneista selkälihaksista. Nikamien lukkiutuessa ympäröivät kudokset ärtyvät ja aiheuttavat häiriöitä hermotustoimintaan. Suurimmat syyt fibromyalgiankin oireisiin ovat jumiutuneet hartialihakset ja rintarangan ylimpien nikamien (1-6) lukkiutumat.

Hoidossa lihakset muokataan hieronnalla ja fasettinivelten lukkiutumat avataan kiropraktisella käsittelyllä, kun pehmytkudosten aineenvaihdunta ja hermoimpulssit toimivat häiriöittä, myös oireet katoavat.

Työkokemukseni (n. 25 vuotta) perusteella fibromyalgia ei ole sairaus (ei ainakaan tilastojen kertomassa laajudessa), sillä 95% diagnostisoiduista potilaista paranee hoidossa. Hoitokertoja tarvitaan keskimäärin neljä ja elämä on taas kivutonta.

Katso myös asiakkaiden hoitokokemuksia.

Vieritä ylös