Kuka on Hannu Timonen

Hannu Timonen – mahdollisesti ainoa fibromyalgian asiantuntija maailmassa

Miten päädyit tähän ammattiin?

Se alkoi siitä, kun itselläni oli vaivoja, enkä löytänyt niihin apua. Ajatus tulee varmaan jo lapsuudesta, kun isoäitini hieroi asiakkaitaan kotonamme ja koko koti tuoksui kanferiöljylle – se on yksi voimakkaimmista muistoista lapsuudestani varhaiseen teini-ikään saakka.
Äitini äidin isä Abraham Mikkonen (1845-1918) oli erittäin taitava luonnonlääkäri ja taitava yhdistämään lääkkeitä luonnon lääkekasveihin ja yrtteihin. Hänen tyttärensä,äitini äidin sisko Anni Pölönen (1889-1960,) oli n.s. ”ihmeparantaja” joka osasi parantaa melkein mitä tahansa. Hän toimi isänsä apulaisena 15 vuotiaasta alkaen ja jatkoi yksin isänsä kuoleman jälkeen. Potilaita tuli pitkienkin matkojen takaa. Monen mielestä hän oli paras koko Suomessa. Lääkäritkin tulivat hänen luokseen saamaan apua itselleen ja omille potilailleen. Esimerkiksi Turun Keskussairaalan Ihotautiosaston ylilääkäri halusi palkata hänet neuvonantajakseen 1955. Ylilääkäri oli valmis maksamaan oman palkkansa muutamilta kuukausilta Annille, jotta saisi hänet Turkuun. Anni ei kiinnostunut ehdotuksesta, vaan jatkoi työtään kotonaan Pohjois-Karjalassa.

Siis tämä kulkee suvussa?

Kyllä näin voi sanoa. Ihmisten auttamisen halu on kulkenut sukupolvesta toiseen. Ilmeisesti olen perinyt halun ja intohimon auttaa ihmisiä paranemaan. Itse kiinnostuin hieronnasta 70-luvun lopulla, jolloin aloin treenata kovaa ja varomattomuuttani sain erilaisia vaivoja, enkä kuitenkaan löytänyt ketään, joka todella olisi osannut auttaa minua. Niinpä yritin auttaa itse itseäni ja siinä samalla kavereitani. Ajan myötä opin paljon kehostani, mutta tajusin, että voidakseni tehdä tätä työtä laillisesti, on minun suoritettava vaadittavat tutkinnot. Peruskurssin suoritin Axelssons Gymnastiska Institutissa ja jatkokurssit Back research foundationissa.
Minut on merkitty Suomessa Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki rekisteri) 09.02.1984 nimikesuojattuna koulutettuna hierojana. Rek.no. 50600873041 https://julkiterhikki.valvira.fi/?lang=fi

Mitä ainutlaatuista on sinun hieronnassasi?

Olen työssäni yhdistänyt saumattomasti hieronnan ja nikamakäsittelyn. On myös erittäin tärkeää kuinka ne tehdään ja kuinka syvälle hieronnan täytyy tehota. Olen nyt toiminut ammatissani 30 vuotta ja pyrkinyt koko ajan parantamaan hoitotulosta yhteistyössä potilaitteni kanssa.

Kuinka nikamamobilisaatio toimii ja miksi pitää myös hieroa?

Nikamamobilisaatiossa avataan nikamien lukkiutumat ja palautetaan niiden normaali liikkuvuus. Näin mahdollistetaan hermoratojen häiriötön toiminta. Jotta nikamamobilisaatio olisi tehokas, täytyy lihaskireys ensin hieroa pois. Hieronnan ja nikamamobilisaation yhdistäminen on erittäin tärkeää. Mikäli suoritetaan ainoastaan nikamakäsittely ilman hierontaa, niin nikamia ympäröivien lihasten kireys lukkiuttaa nikamat pian uudelleen. Siksi kiropraktiset manipulaatiot eivät ole aina niin tehokkaita, kuin luullaan.

Olen kuullut, että monet sanovat hoidon olevan kivuliasta

Kireät lihakset ovat kivuliaita hoitaa. Mitä enemmän hoitoni sattuu, sitä suurempi tarve hoitoon on. Jos lihakset ovat kunnossa, niin hoidon aikana voi nukahtaa, mutta silloin ei ole tarvetta tulla hoitoonkaan. Ilmeisesti kaikilla on ollut tarvetta hoitoon, sillä kukaan ei ole vielä nukahtanut pöydälleni. Kun maitohapot on saatu pois lihaksista ja verenkierto sekä aineenvaihdunta kaikissa kudoksissa alkaa toimia, ei hoito enää satu.

Miksi tarvitaan useita hoitoja?

Potilaat tulevat luokseni useimmin hyvinkin pitkään jatkuneiden vaivojen vuoksi. Lihaskireydet ovat pahentuneet kehossa jo useita vuosia ja siksi paraneminen ei onnistu yhdellä hoitokerralla. Toki paraneminen alkaa usein jo ensimmäisestä hoidosta, mutta hoitokertoja tarvitaan yleensä 4-5. On suotavaa, että jokaisen hoidon välissä olisi muutamia palautumispäiviä, jotta saavutettaisiin tehokkain mahdollinen hoitotulos suhteessa hoitokertoihin.

Miksi näin?

Maitohapon saaminen pois lihaksista vaatii aikaa. Sitäpaitsi kudosten ja myös aivojen täytyy sopeutua uuteen olotilaan. Lukkiutumat selästä avataan ja hermoradat, jotka ohjaavat melkein kaikkea toimintaa kehossa, vapautetaan. Nämä prosessit vaativat hieman aikaa. Tämä työ vaatii hyvää kuntoa, jotta jaksaa hieroa riittävän syvältä ja oikealla otteella. Myös ortopedi Antti Heikkilä on samaa mieltä, että hyvin monen vaivan perussyy on lihashuollon riittämättömyydessä, ja myös syvät ”multididus”-lihakset, jotka ovat tahdosta riippumattomia tulee käsitellä. Jotta tämä onnistuu, vaatii se erittän hyvää kuntoa ja vahvoja peukaloita, sekä hieman aikaa.

Ei voi olla huomaamatta hyvää kuntoasi. Kerro hieman siitä.

Olen urheillut jonkin verran koko ikäni, mutta voimailun aloitin 1974, jolloin liityin voimailuseuraan. Olen treenannut kuntosalivälineillä siitä saakka noin viisi kertaa viikossa. Työssäni voima ja kestävyys ovat perusedellytyksiä, jotta hoitoni tehoaa.

Kerro lisää hoidostasi

Kuten sanoin voima ja kestävyys takaavat, että kaikki potilaat saavat tehokkaan hoidon ilman että väsyn kesken työpäivän. Hoitoni sopii kaikille. Nuorin on ollu 4 vuotias ja vanhin 94v. Suurin osa potilaistani on naisia.

Miksi enimmäkseen naiset hakevat apua?

Ilmeisesti naiset ymmärtävät paremmin hoidon tarpeellisuunen kuin miehet ja hakeutuvat vastaanotolleni. Esim. fibromyalgia, jota väitetään naisten sairaudeksi, on täysin parannettavissa. Puolet potilaistani tulee vastaanotolleni tällä diagnoosilla ja suurin osa heistä on naisia. Naiset eivät kanna murhetta ainoastaan omista ja läheistensä asioista, vaan heillä on koko maailma hartioillaan. Naisilla ei ole ainoastaan ammattinsa rasitukset, vaan toinen työvuoro odottaa kotona. Ei tarvitse ihmetellä, jos hartialihakset jumiutuvat. Lisäksi jokaisella on omat murheensa jotka pitävät yllä jatkuvan staattisen jännityksen lihaksissa. Myös työolosuhteet, kuten esim. veto, kylmä ja monotoniset työsuoritteet ja -asennot pahentavat asiaa. Ulkoisista tekijöistä veto on pahin.

Mistä potilaat tulevat vastaanotollesi?

Vuosien saatossa potilaskantani on tullut melko klobaaliksi. Heitä on tullut mm. Australiasta, Kiinasta, Thaimaasta, Barbadokselta, Kanadasta, USA:sta, Venäjältä ja monesta euroopan maasta. Vime vuosina jopa puolet asiakkaistani on tullut ulkomailta, suurin osa Ruotsista. Arviolta yli 6000 ihmistä on käynyt vastaanotollani vuosikymmenien saatossa.

Mitä haluat sanoa niille, jotka haluaisivat tulla luoksesi, mutta epäröivät?

Terveys on korvaamaton aarre, minä tiedän sen. Voin taata,että tietyn hoitokertamäärän jälkeen saan heidät terveiksi, tai vähintäin huomattavasti parempaan kuntoon. Kiputunnelin päässä näkyy valoa ja ulospääsy täysipainoiseen elämään, ja niin monet potilaistani ovat saavuttaneet sen. Kotisivullani on muutamia potilaspalautteita ja vaikka ne tarinat ovat vain jäävuoren huippua, niin varmasti kertovat jotakin hoitojeni tehokkuudesta. Päämääräni on, että kaikki saavat avun. Se on elämäni ilo ja motivaatio. Tiedän, että voin auttaa sinua.

Haastattelu on tehty venäläiseen sanomalehteen tammikuussa 2011

Scroll to Top

Ota yhteyttä