• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Vaivat

Manuaalisin hoitomenetelmin tehokkaasti eroon useista vaivoista:


Syyt oireisiin

Välilevymuutoksia

Selkäperäisten vaivojen syyt voivat olla joko akuutteja tai kroonisia, mutta myös monotonisen rasituksen seurausta. Akuutti vaiva syntyy yleensä äkillisen liikkeen tai onnettomuuden seurauksena, mutta altistumisprosessi on voinut olla hyvinkin pitkä. Kroonisen vaivan taustalta löytyy usein synnynnäinen rakennevika, tai pitkään jatkunut elimistöllinen epätasapaino; myös aikaisemmin tapahtunut tapaturmainen vamma on voinut olla kroonisuuden perussyynä.

Röntgenkuvauksella voidaan havaita mahdolliset luustomuutokset ja -murtumat. Välilevy- ja sidekudosvauriot paljastuvat varjoaine- ja magneettikuvauksessa sekä tietokonetomografiassa.

Oireiden syy on onneksi harvoin selvä rakenteellinen vika tai vamma. Useimmiten syynä oireisiin on tilapäinen hermojuuriin kohdistuva ärsytys tai pinnetila. Nikamanivelten lukkiutuminen, nivelsiteiden ja lihaskudosten venähdys, väsyminen ja spastisuus aiheuttavat ärtymistä ja turvotusta hermojuuria ympäröiviin kudoksiin ja täten häiriöitä hermotustoimintaan. Kudosten aineenvaihdunta ja verenkierto heikkenevät ja altistuminen muille oireille alkaa. Monotoninen ja raskas lihasrasitus voi jo sinänsä aiheuttaa lihasspastisuutta ja kipua, sekä ärtymistä lihasten insertioissa.

Ennaltaehkäisevän lihashuollon puute onkin erittäin merkittävä syy vaivoihimme. Ylävartalon alueen oireiden perus-/osasyy löytyy hartiaseudun lihasten kireydestä. Yleensä hoitotapahtumassa lihasmuokkaus ei ole riittävä, eikä nikamamobilisaatiolla saavuteta haluttua tulosta, vaan nikamat lukkiutuvat nopeasti uudelleen. Syyt oireisiin löytyvät harvoin oirealueelta. Hoidossa on selvitettävä kaikki oireen aiheuttajat ja poistettava ne.

Vieritä ylös