• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Apu särkevään olkapäähän löytyi

Matti Sahravuo, 44, vietti kuukausia unettomia öitä särkevän olkapäänsä takia. Kortisoni, hieronta ja akupunktio eivät tuoneet helpotusta. Vähitellen hän alistui ajatellen, että kai hänen iässään jonkun paikan pitääkin kolottaa. Työtoveri ajatteli kuitenkin toisin ja lähetti Matin Mynämäelle Hannu Timosen käsittelyyn. Särky loppui.

Olin pelannut poikkeuksellisen paljon golfia ja hakannut melkoisesti halkoja, ja oikea olkapääni alkoi särkeä. Heräsin joka yö monta kertaa, etsin aina uutta asentoa, mutta taas hetken päästä heräsin särkyyn, helsinkiläinen myyntijohtaja Matti Sahravuo kertoo.

Matti kesti särkyä ja valvomista kuukauden päivät, sitten tehtiin ultraäänikuvaus, joka ei kuitenkaan paljastanut mitään. Tuli kesä ja särky jatkui, heinäpaalien nostaminen oli tuskallista, myös reidet ja pohkeet alkoivat oireilla. Matti kävi 10 kertaa hieronnassa, tuloksetta.

Kesä kääntyi syksyksi, ja särky jatkui. Saamani kortisonipistokset helpottivat vain pari viikkoa. Pian tilanne oli sellainen, että takin pukeminen ja auton vaihdetangon käyttö olivat jo tuskallisia. Matti oppi heittämään nuorimman lapsensa kanssa palloa alakautta, koska yläkautta ei enää pystynyt.

Yhdeksän kuukautta jatkunut särky ja pätkivä yöuni tulivat osaksi Matin elämää. Hän oli hakenut apua niin monesta paikasta, ettei uskonut sitä enää löytyvän. Hyvin asenteellisena hän matkasi tammikuun lopulla ensimmäisen kerra Mynämäelle. Miksi nyt tämä auttaisi?

Hannu Timonen käsitteli Matin nikamia ja lihaksi tammikuisena lauantaina puolisen tuntia. Viikonvaihteen Matin olkapää oli kosketusarka, mutta muuten entisensä. Tiistaiaamuna Matti heräsi ihmetellen; ensimmäistä kertaa yhdeksään kuukauteen hän oli nukkunut läpi yön heräämättä särkyyn, eikä kättä ole sen koommin särkenyt. Kymmenen päivää myöhemmin Matti kävi Mynämäellä toistamiseen. Takin pukemista ei tarvitse varoa ja auton vaihteiden vaihto sujuu kevyesti.

Matti Sahravuo myöntää, ettei olisi Mynämäelle lähtenyt, ellei työtoveri olisi lähes väkisin lähettänyt. Nyt on pakko uskoa, että matka kannatti, ei särky muuten noin vain ykskaks lopu, Matti sanoo ja piirtää oikealla kädellään ilmaan laajaa ympyrää.

Kauneus ja terveys n:o 4/94

Vieritä ylös