Energiaa on nyt paljon erilaisiin harrastuksiin

Kemiöläinen 4H-ohjaaja ja neljän lapsen äiti Monica Laxéll sai ensimmäiset fibromyalgian oireet kymmenen vuotta sitten. Kipu alkoi säteillä selästä kohti hartioita, ja välillä otti niin äkäisesti, että hiki nousi pintaan. Ystävä epäili fibromyalgiaa ja reumalääkäri vahvisti diagnoosin.

– Minusta tutkittiin 18 pistettä ja 15:ssa tuntui kipua. Sain kuntoutusta, jumppaohjeita ja neuvoja kiinnittää huomiota oikeisiin työasentoihin. Työssä jouduin kantamaan painavia taakkoja. Ahkera työntekijä kun oli, Monica sinnitteli, vaikka teki kipeää. Kivut herättivät yöllä, ja vähitellen tuli myös uupumuksen oireita. Hän jäi vuorotteluvapaalle vuodeksi, eikä enää sen jälkeen palannut töihin.

Viime vuoden lopulla Monica luki jutun mynämäkeläisestä manuaaliterapeutti Hannu Timosesta ja tuli hänen vastaanotolleen vuoden alussa. Hoito oli pääosin hierontaa, mutta myös nikamia käsiteltiin. Ensimmäinen hoito oli rankka. Toinen kerta meni jo helpommin, ja sen jälkeen kipuja ei ole ollut. Minun on pitänyt etsiä uusi nukkuma-asentokin, koska selkä toimii taas. Energiaa on nyt paljon erilaisiin harrastuksiin, Monica iloitsee. Ompelen ja neulon lapsilleni ja itselleni. Lisäksi olen mukana Martoissa, Lady Lionseissa ja erilaisissa nuorisoprojekteissa. Luen myös paljon, erityisesti psykologista kirjallisuutta.

ET-lehti 8/2004