Vem är Hannu Timonen

Hannu Timonen – kanske världens enda fibromyalgi-expert

Varför har du börjat jobba med massage?

Det var då jag själv hade krämpor, men hittade ingen hjälp. Tanken kommer nog från min farmor som masserade folk. Jag minns hur hela huset doftade kamferolja – det är ett av de starkaste minnen från barndomen upp till övre tonåren.
Min mormors far Abraham Mikkonen (1845-1918) var mycket bra naturläkare och ytterst duktig på att kombinera medicin med örter och naturmedel. Hans dotter, min mormors syster Anni Pölönen (1889-1960,) var en s.k. ”mirakel gumma” som kunde bota nästan vad som helst. Hon assisterade sin pappa sedan hon var 15 år och människor kom långväga för att få behandling. Många tyckte att hon var duktigast i hela Finland. Även läkare kom till henne för att få hjälp och å sina patienters vägnar. Till exempel överläkare på hudsjukdom avdelningen på Central Sjukhuset i Åbo ville anställa henne som rådgivare 1955 och var beredd att betala henne hela sin månadslön att bara få henne till sin mottagning, men Anni ville stanna hemma i Norra Karelen.

Så det är en familjetradition?

Ja, i flera generationer finns det en tradition i vår familj att hjälpa folk. Visst har jag nog ärvt en vilja och passion att hjälpa människor till hälsa. Jag blev intresserad av massage på 70-talet, på den tiden jag tränade hårt, var oförsiktig och fick skador som ingen kunde hjälpa mig med. Det är då jag började med massage och till att börja med masserade mig själv och vänner. Med tiden lärde jag mig mycket om kroppen men insåg att jag behöver utbildning för att kunna börja jobba lagligt. Jag utbildade mig till massör, först på Axelssons Gymnastiska Institut och sedan på Back research foundation.
Jag är ansluten till Centralregister för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården i Finland (Terhikki register) som yrkesutbildad massör med skyddad yrkesbeteckning. Registerad 09.02.1984 register nr. 50600873041 https://julkiterhikki.valvira.fi/?lang=sv

Vad är så unikt med just din massage?

Det unika är av mig själv under många år utvecklade tekniken i kombination med kotmobiliseringen samt hur djupt jag går in i musklerna. Jag har nu jobbat med det i 30 år och har ständigt förbättrat tekniken i samarbete med mina patienter.

Hur fungerar kotmobilisering och varför i kombination med massage?

Genom kotmobilisering frigör man de låsta kotorna och återställer rörligheten mellan dem. På så sätt kan man möjliggöra att nervimpulserna fungerar utan störningar. För att kotmobiliseringen blir effektiv måste man först mjuka upp de spända musklerna.
Kombinationen massage och kotmobilisering är av yttersta vikt. Mobiliserar man kotorna enbart, är de tillbaka till ursprungsläge mycket snart på grund av spända muskler runt omkring. Därför är kiropraktiska manipuleringar inte alltid så effektiva som man kan tro.

Jag vet att många vittnar om att behandlingen är smärtsam.

Spända muskler värker. Ju mer gör det ont vid min massage, desto större behov av behandling man har. Om allt är bra, kan man somna under behandlingen, men då har man inte behov att komma till mig heller. Många vittnar om att efter några behandlingar gör det inte mera så ont. När vi har fått mjölksyran bort från musklerna och blodcirkulation och ämnesomsättning i alla vävnader börjar fungera som förut, är det inte längre smärtsamt.

Varför behövs flera behandlingar?

Människor som kommer till mig har ofta långvariga problem. Spänningar i musklerna har byggts upp under flera år. Kroppen är ju levande och måste sakta ställas om till ett normalt läge utan spända muskler. Därför är det sällan man blir bra på en gång, men resultatet känner man ändå oftast redan efter den första eller den andra behandlingen. I genomsnitt behövs det 4-5 behandlingar med 3-4 dagars mellanrum för optimalt resultat. Tiden för återhämtning är viktig!

Varför är det så?

För att få bort mjölksyran ur vävnader krävs tid. Dessutom brukar ämnesomsättningen öka och kroppen och hjärnan uppdateras till nytt läge. Låsningar i ryggen öppnas och de nervbanorna som styr nästan allt i kroppen frigörs. Det är de processer som måste ta sin tid. Dessutom för att nå djupt krävs det en god fysik av den som masserar. Det finns en ortoped, Antti Heikkilä, i Helsingfors som bekräftar att bakom många symtom ligger orsaken i spända muskler och även djupa multifidus muskler som är inte viljestyrda. Vid behandlingen måste man nå också dessa muskler och för att kunna göra det krävs det ytterst mycket fysisk styrka, ”hårda” tummar och tid.

Man kan ju inte undvika att se din goda fysik. Berätta om det.

Jag har börjat träna styrketräning 1974. Fick stryk en gång när jag skulle försvara en person, bestämde att det fick vara den sista gången och blev medlem i en styrketräningsklubb. Jag har tränat sedan dess. Styrkan jag har i mina armar och händer är en förutsättning till att min behandling fungerar.

Berätta mer om behandlingen som du utför.

Som sagt, den styrkan och uthålligheten jag har, gör att även om jag har många patienter per dag, kan jag garantera alla samma behandlingseffekt utan att jag själv blir trött. Min behandling passar alla. Den yngsta av patienterna har varit 4 år och den äldsta 94 år. Både män och kvinnor kommer till mig, men mest kvinnor.

Varför är det mest kvinnor som söker sig till dig?

Kvinnor verkar förstå bättre sin kropp än män gör och är mer villiga att söka hjälp. Om vi pratar om till exempel fibromyalgi, har det blivit en av s.k.”kvinnosjukdomar”. Det är bland annat det jag kan behandla. Hälften av mina patienter kommer till mig med diagnosen fibromyalgi.
Kvinnor oftast får mycket spänningar i axlar och nacke. Det är de som oftast ”bär världen på sina axlar”, d.v.s. dubbelarbetar professionellt och i hemmet. Inte undra på att de blir spända och sjuka. Det finns givetvis förutom stress och psykiska orsaker också fysiska orsaker som drag, kyla, arbete i statiska positioner vid dator och annat. Till exempel muskelspänningar i kombination med drag gör att spänningen blir mycket värre.

Varifrån kommer människor för att få behandling?

Under åren har det blivit ganska globalt t.ex. Australien, Kina, Thailand, Barbados, Kanada, USA, Ryssland och nästan alla europeiska länder. Jag har räknat och det är över 6000 människor som jag haft förmånen att hjälpa under åren.

Vad skulle du vilja säga till de som vill komma till dig men tvekar?

Hälsan är en ovärderlig skatt. Jag vet. Jag kan också garantera att du blir helt bra eller mycket bättre efter ett antal behandlingar. Det finns ljus i tunneln från smärta till ett fullvärdigt liv och många av mina patienter har redan nått dit. Läs alla vittnesbörd på min sida. Mitt mål är ett hjälpa människor. Det är min motivation och glädje här i livet. Jag vet att jag kan hjälpa just dig!

Intervjun är given till en Rysk tidning Januari 2011

Rulla till toppen

Kontaktförfrågan