Patient feedback

10 år av fibromyalgi

Hoitokertomuksia - Manuaaliterapeutti Hannu Timonen

Vuokko Mutka, privat familjedagvårdare från Åbo, berättar att hon under tio år har lidit av fibromyalgi.

– Först visste ingen vad det var för fel på mig, och jag började redan fantisera om att jag inbillade mig, förklarar hon. Jag hade väldigt svårt att stå på morgonen och mina fötter värkte fruktansvärt. Sedan började också mina axlar värka. Ibland fanns smärtan i mina höfter. Detta är typiskt för fibromyalgi. Symptomen verkar byta plats. Till slut fick jag diagnosen fibromyalgi, och sedan började sökandet efter lämpliga värktabletter. Vid ett tillfälle rekommenderade läkarna även antidepressiva medel.

– Beroende på fibromyalgin hade jag varit sjukskriven i tre månader i följd. Jag sändes också på fysisk rehabilitering ett antal gånger och jag gick hela tiden i fysioterapi. De behandlingarna hjälpte en kort tid. Sedan stötte jag på Hannu Timonen på en hälsomässa och han lovar i sin broschyr att han kan bota fibromyalgi, liksom andra besvär. Han framträdde också inför en lokal reumaförening. Han hade tagit med sig en patient som blivit botad från fibromyalgi och som berättade för oss om hur underbart det var att sova utan att känna smärta. Timonen gjorde intryck på mig som terapeut och därför kom vi överens om jag skulle besöka honom, då för två år sedan.

– Timonen ber vanligen om feedback från sina patienter efter behandlingen. Jag kände det som om mitt tillstånd efter den första sessionen kunde bedömas som sju på en skala till tio. Känslan efter den andra behandlingen var åtta och efter den tredje behandlingen kunde jag gå med på en full tia. Nu känner jag mig helt bra, avslutar Vuokko.

Inga fler värktabletter

– Den första behandlingssessionen var riktigt smärtsam, eftersom jag var helt blockerad, men den tredje behandlingsomgången började kännas behaglig. Behandlingen består av arm-, axel- och ryggmassage, och manuell behandling av ryggraden ingick. Det fanns två svåra låsningar i ryggraden. Det kändes som om jag var helt låst. Jag kunde höra hur det knakade och knäckte när Timonen behandlade mig.

– Som jag tidigare nämnt är jag nu i fin form och jag njuter av varje ögonblick i mitt liv. Inga värktabletter behövs heller. Jag tycker att jag har fått min andel av dem i vilket fall som helst.

– Timonen gav mig instruktioner om hur jag skulle sträcka mig, som han brukar göra. När jag sitter framför televisionen på kvällarna sträcker jag på armar och nacke och följer instruktionerna. Jag skulle vilja berätta för alla som lider av fibromyalgi att det är värt att pröva på alternativa behandlingsformer i stället för värktabletter. Värktabletter är inte lösningen, avslutar Vuokko Mutka.

Nykyposti 7/2001

Scroll to Top