Patient feedback

Hennes ”obotliga” sjukdom blev botad

Hoitokertomuksia - Manuaaliterapeutti Hannu Timonen

Obotliga Soile Sandlund är botad. Hon fick diagnosen fibromyalgi och blev tillsagd att lära sig leva med smärtorna.

– Jag vägrade att acceptera det och letade själv upp hjälpen.

Soile Sandlund, 46, har haft värk i muskelfästen och bindväv sedan början av 90-talet. Smärtan har flyttats mellan vrister, rygg och nacken, men inget fel har hittats på röntgenplåtarna.

– Jag har inte kunnat jobba, haft sömnproblem och fått ont av att till exempel städa, berättar hon. I april fick hon diagnosen fibromyalgi, som är en kriteriediagnos. Hon kände smärta i 14 av 16 punkter, gränsen är 11 av 18.

– Läkaren sa att det inte gick att bota. Men jag kände att jag hade flera år kvar att ge och ville bli frisk.

Soile letade efter hjälp och fann den i Finland. Hannu Timonen behandlar fibromyalgi genom att kombinera massage och kotmobilisering. Efter behandlingar lovar han resultat. Soile packade väskan och begav sig till grannlandet.

”Som tortyr”

– Det kändes som tortyr och jag grät av smärta, säger hon om hans metod.

Men hon höll ut och efter fyra behandlingar var hon bra till 95 procent. Soile nöjde sig inte med det utan bokade in ytterligare två behandlingar.

I dag har hon inga besvär alls. På kriterietestet reagerade hon inte på någon av de 18 punkterna och har inte längre diagnosen fibromyalgi.

”Gudagåva”

– Han är en gudagåva till folket.

I dag kan hon både jobba, städa, träna, sömnproblemen är borta och hon känner sig mycket gladare. När hon tänker på den svenska sjukvården blir hon arg. Där finns ingen hjälp att få. Det enda hon erbjöds var smärtstillande, sömntabletter och massage.

– Tänk om jag hade accepterat diagnosen och fortfarande gått runt och haft ont.

– Min läkare tror på metoden och vill träffa Hannu Timonen, om han kommer till Sverige. De borde i stället åka dit och lära sig metoden. Det skulle kunna hjälpa många, konstaterar hon.

Göteborgs Tidning 06.01.2007

Scroll to Top