• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Livet har nu energi

Monica Laxell, fyrabarnsmor och 4H-ledare från Kimito fick de första fibromyalgisymptomen för tio år sedan. Värken började stråla från ryggen mot axlarna och emellanåt var den så intensiv att svetten bröt fram. En nära vän misstänkte fribromyalgi och en reumaläkare ställde diagnosen.

18 punkter undersöktes varav 15 var smärtsamma. Jag fick rehabilitering, gymnastikprogram och råd för att fästa uppmärksamhet vid rätta arbetsställningar. I arbetet hamnade jag att bära tunga saker. En flitig arbetstagare som Monica var, höll hon ut, fast det gjorde ont. Smärtorna väckte henne på natten och så småningom kom också symptom på utmattning. Hon for ett år på alterneringsledigt och återvände inte till arbetet efter detta.

I slutet av senaste år läste Monica en skrivelse om manualterapeut Hannu Timonen från Mynämäki, och kom till hans mottagning i början av detta år. Behandlingen bestod till största delen av massage, men även kotorna behandlades. Den första behandlingen var betungande. Den andra gången gick det redan lättare, och efter det försvann smärtorna. Jag har varit tvungen att söka en ny sovställning, emedan ryggen igen fungerar.

Nu finns det energi för många olika hobbyn. Jag syr och stickar åt barnen och åt mig själv. Dessutom är jag med i martorna, Lady Lions och i ungdomsprojekt. Jag läser också mycket, speciellt psykologisk litteratur.

ET-lehti 8/2004

Scroll to Top