• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Mitt nya liv

Leena Lindsted har lidit av fibromyalgi i nästan halva sitt liv. Det drabbade henne när hon var 28 år gammal. – Först märkte jag att inte hade någon kraft i mina händer. Jag bara tappade saker. Mina fötter värkte. Vid den tiden var jag ganska sportig av mig, men träningen hade blivit smärtsam.

Leena jobbade på byggen. Arbetsmiljön var ofta dragig och fuktig. – Jag kunde inte sova på grund av smärtan. Sedan märkte jag att plötslig kyla gjorde besvären lindrigare. Jag började sova på en iskall balkong, och kunde sova lite bättre. Läkarna var misstänksamma mot mina klagomål eftersom ingenting hittades vid läkarundersökningar. – Du hoppas på förtidspensionering, påstod de och skrev ut sömnmedel. Värktabletter gav mig problem med magen. Efter en grundlig läkarundersökning på sjukhus konstaterades att hon verkligen hade besvär och det gav en pension på 6 månader. – De försökte få mig rehabiliterad. Jag gick genom allting, från gymnastik till akupunktur. Ingenting gav permanent lindring och smärtan fortsatte. Så såg jag en annons i en tidning som lovade bota fibromyalgi, och jag ville pröva på det. Jag hade hur som helst ingenting att förlora. Vid nyår fick jag en tid hos Hannu Timonen. Efter tre ”mangelsessioner”, blev mitt liv som nytt! Leena tror på Timonens fingrar, som på den Heliga Skrift.

– Först hade jag mina tvivel, men tio månader har gått sedan den senaste behandlingen och smärtan är fortfarande borta. Det är som ett mirakel! Leena bedömde sitt tillstånd före behandlingen som 4 av 10. Efter den första behandlingen ökade betyget till 6, efter den andra behandlingen var det 8, och efter den sista behandlingen utmärkt. – Jag är inte helt och hållet som ny, men bästa möjliga med tanke på omständigheterna, berömmer Leena. Idag är hon utbildad chaufför och kör ett mobilt bibliotek. Min nacke är ibland spänd men den gamla smärtan är helt borta. – Hur jag mår? Utmärkt! utropar Leena, och kör iväg i sin bil.

Turun Sanomat / Extra 6 november, 1999

Scroll to Top