• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Smärtan gick av

Matti Sahravuo, 44, sov inte på månader på grund av sin värkande axel. Kortison, massage och akupunktur gav inte någon lindring. Så småningom började han anpassa sig vid tanken på att vid hans ålder är någon form av smärta mer eller mindre normalt. En kollega var inte överens och skickade Matti till Mynämäki för att besöka Hannu Timonen. Smärtan försvann.

– Jag hade spelat väldigt mycket golf och huggit ved, och min högra axel började värka. Jag vaknade upp flera gånger varje natt, jag försökte hitta en bättre ställning att sova i, men om en liten stund vaknade jag upp med smärtor igen, förklarar Matti Sahravuo, försäljningschef från Helsingfors.

Matti stod ut med smärtan och de sömnlösa nätterna i ungefär en månad, sedan skannades axeln. Ultraljudet visade ingenting. På sommaren fortsatte värken, att lyfta höbalar var en plåga, och också hans lår och vader började uppvisa symptom. Matti genomgick 10 massagesessioner, utan resultat.

Sommaren övergick i höst och smärtan fortsatte. Kortisonsprutor gav bara lindring i en vecka eller två.

– Snart var det en ren plåga för mig att ta på mig rocken eller växla bilen. När Matti lekte boll med sitt yngsta barn, måste han kasta bollen nedifrån upp därför att den normala kastpositionen hade blivit omöjlig.

Smärtan, som hade varat i nio månader, och förstört sömnen blev en del av Mattis liv. Han hade försökt få hjälp på så många platser att han inte längre trodde att det fanns någon bot. Han var mycket skeptisk när han körde till Mynämäki för att träffa Hannu Timonen. Varför skulle det här vara annorlunda?

Hannu Timonen behandlade Mattis ryggrad och muskler i ungefär en halv timme en lördag i januari. Över veckoslutet var Mattis axlar ömma, men annars var det ok. På tisdag morgon vaknade Matti upp förvånad: för första gången på 9 månader hade han sovit natten ut utan att vakna upp med plågor. Och smärtan förblev borta. Tio dagar senare återvände Matti till Mynämäki. Det är inte länge ett problem att ta på sig rocken, och att växla bilen är lätt igen.

Matti Sahravuo erkänner att han inte skulle ha farit till Mynämäki för att träffa Timonen om inte hans kollegor praktiskt taget tvingat honom till det. – Nu måste jag tro att resan var värd det – smärtan bara försvann med rätt vård, förklarar Matti och ritar en vid cirkel i luften med sin högra arm.

Kauneus ja terveys nr 4/94

Scroll to Top